BESZÁMOLÓK A 2022-ES PROGRAMOKRÓL

LOGISZTIKA NAPJA 2022: FÓKUSZBAN AZ ELLÁTÁSI LÁNC SZAKMA

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) 2012-ben csatlakozott először a Német Logisztikai Társaság (BVL) kezdeményezéséhez, „A Logisztika Napja” programsorozathoz. Az elmúlt években a rendezvény a hazai logisztikai események fontos részévé vált. E szakmai nap elsődleges célja, hogy az érdeklődők megismerjék a logisztikai szakma kulisszatitkait és bepillanthassanak a logisztika világába. A magyarországi eseménysorozat szervezését idén is az MLBKT kezdeményezte és koordinálta.

A Társaság koordinálásával az idén 2022. április 21-én immár 10. alkalommal valósult meg a Logisztika Napja. Az esemény ezen a napon összehozza a logisztikai szakmát az érdeklődőkkel. Cél, hogy megnyíljanak a magyarországi logisztikával foglalkozó helyszínek kapui és minél többen megismerjék a szakma kulisszatitkait, bepillantást nyerjenek a mindennapi működésükbe és testközelből is megismerjék a tevékenységüket.

Idén természetesen a járványügyi szabályozások, előírások szigorú betartása mellett személyes részvételi lehetőséggel kínált remek programokat az eseménysorozat, amelyre ez alkalommal is közel ezer résztvevőt vártak a helyszíneken és a képernyők előtt.

Ingyenes programok szervezésével bármely cég, amelynek a logisztikai szakmával kapcsolatban megosztható hasznos tudása, tapasztalata, információja van csatlakozhatott az idei eseményekhez. 2022-ben 24 esemény startolt ezen a napon országszerte Budapest mellett további 9 helyszínen. A Logisztika Napjára szervezett programkínálat lefedi a teljes ellátási lánc területét, így minden érdeklődő találhatott számára megfelelő, érdekes és értékes szakmai információkat tartogató programo(ka)t.

A programok között voltak előadások, amelyekkel a szervező cégek nem titkolt célja a logisztikai szakma iránti érdeklődés felkeltése, de az érdeklődők választhattak akár podcast hallgatást és online formában megrendezett programot, bemutatót is. A résztvevő cégek bemutatták többek között, hogy milyen fontos szerep jut a digitalizációnak a logisztikában is, legyen szó gyártási vagy akár a raktározási területről, de bemutatták automatizált raktáraikat is napi működés közben. A programok között helyet kaptak kifejezetten közép- és/vagy felsőfokú tanulmányokat folytató tanulóknak szóló események, amelyek célja, hogy közelebb hozzák a logisztikai szakmát a teljesség igényével bemutassák annak minden szépségét, különlegességét és érdekességét.

Egy-egy előadás erejéig az érdeklődők olyan izgalmas, mindannyiunkat foglalkoztató kérdésekre is válaszokat kaphattak, mint például melyek lesznek a kritikus alkatrészszállítmányok, vagy melyik kiszállítási tevékenységet zavarhatja meg a kiszámíthatatlan időjárás vagy akár egy sztrájk, termékvisszahívás, esetleg a nyersanyaghiány.

A Daniella Kft. által szervezett program keretében például a résztvevők megismerhették a logisztikai központ működését, beleláthattak, hogy miért van szükség egy ilyen logisztikai központban a folyamatok automatizálására a hatékonyabb működés érdekében. Az előadás után az automata raktár bejárása következett, ahol a technológia ismertetése mellett logisztikai és automatizálási szakemberek körbevezetésével működés közben is megtekinthető volt a raktár. Szintén izgalmas programot kínált a METRANS Konténer Kft. által szervezett látogatás, ahol bemutatták egy konténerterminál mindennapjait. A Logisztika Napja hivatalos eseménysorozata a Budapesti Corvinus Egyetem szervezésében egy könnyed, játékos és szórakoztató Logisztikai Kocsmakvízzel zárult a nap végén.

A közreműködő szervezők közül sokan küldtek beszámolót, amelyeket az alábbiakban osztunk meg.

Jövőre is várunk mindenkit sok szeretettel a következő Logisztika Napján 2023. április 20-án!

AMCO – Nyilt Nap az AMCO Kft.-nél

A rendezvény bevezetőjében Magyar Kálmán ügyvezető igazgató bemutatta az AMCO Csomagolástechnikai Kft-t, majd röviden ismertette a logisztika területén hasznos csomagológépeket és csomagolóanyagokat.
Ezt követően a jelenlévők érdeklődési körének megfelelően különböző csomagolástechnikai megoldások kerültek bemutatásra, úgy mint a dobozzárás, sztreccsfóliás raklapfóliázás, pántolás, zsugorfóliázás, körpályás sztreccsfóliázás, raklap tároló és adagoló rendszer, burkolófóliázás, emeléstechnika. A rendezvényen bemutattuk az AMCO Kft. saját gyártású GreenFill biológiailag lebomló térkitöltőt, mely dobozos termékek csomagolásához kínál környezettudatos alternatívát. A csomagológépek bemutatását követően személyes konzultáció keretén belül megismerhettük az érdeklődők egyéni igényeit, melyek kiaknázása lehetőséget biztosít számunkra a jövőbeni együttműködésre.

A képhez tartozó alt jellemző üres; AMCO5-1024x576.jpg a fájlnév

A rendezvény délelőtti programján 13 fő szakmai érdeklődő látogatott el telephelyünkre. Délután három nagyobb diákcsoportot fogadtunk, a BGSZC Szász Ferenc Kereskedelmi Technikum és Szakképző Iskolából, akik szintén megtekintették a logisztika területén hasznos csomagológépeket és csomagolóanyagokat. Összeségében egy sikeres, eseménydús rendezvényt zártunk és örömünkre szolgált, hogy ilyen sokan megtiszteltek bennünket a személyes jelenlétükkel.

BIZTUP – FedEx és Daimler – Két út a modern logisztikához


Egy online bemutatót tartottunk a tavalyi Biztup előadás szellemi-szakmai folytatásaként. Most továbbléptünk az adathasznosítás és teljes transzparencia általános alkalmazásokban való megjelenésénél, és logisztikai célprogramokban vizsgáltuk ezek érvényesülését, nemzetközi nagyvállalatok példáján keresztül. A konklúzió az volt, hogy a folyamatok gyorsabbak, hatékonyabbak lesznek, ha sikerül egy kettős természetű feladatot végrehajtani: Egyrészt minél több szereplőt aktívan bevonni az ellátásilánc-menedzsment folyamataiba – illetve az automatizálható lépéseket emberi beavatkozás nélkül futtatni. Ezt a két látszólag ellentétes eredményt könnyen el lehet érni a megfelelő logisztikai célalkalmazásokkal.

Visszanézhetőségi link:


CHEP – Chep raklapok a logisztikában

Barla-Szabóné Illés Nóra ügyvezető a rendezvény házigazdájaként prezentációjában mutatta be a cég raklapbérleti megoldásaink működését, illetve a szolgáltatás által nyújtott lehetőségeket. A CHEP üzleti modellje a „Megosztás és újrafelhasználás” elvére épül. A zárt megosztási rendszerben az ellátási lánc résztvevői a CHEP-től kölcsönzik a minőségileg ellenőrzött raklapokat, amelyek a körforgás során a CHEP-től eljutnak a gyártó cégekhez, onnan a kereskedőkhöz, végül vissza a CHEP Felújító Központjába.

Az eseményen vendégelőadóként vett részt Rácz Gábor, a TESCO Magyarország disztribúciós vezetője, aki a náluk már bevezetett CHEP innovatív megoldásokról osztotta meg tapasztalatait. A két cég együttműködése Magyarországon 2005-ben kezdődött. Az együttműködési projektben meghatározott céljaik között szerepelt az ellátási lánc hatékonyságának növelése, a raklapkezelési költségek csökkentése, a raklapminőség javítása (selejt csökkentése), valamint közös fenntarthatósági célkitűzésként a CO2 kibocsátás és a hulladék csökkentése. 2021-re a TESCO Magyarország a teljes árumennyiség közel 30%-át mozgatta a raklapbérleti rendszerben és céljuk, hogy ezt az arányt 2024-re a teljes volumen 50%-ára növeljék.

CSAOSZ – Csomagolás a fenntartható logisztikáért

A Csomagolási és anyagmozgatási Országos Szövetség a Logisztika napi szakmai programra négy előadással készült és 34 regisztrált gyakorló szakember, egyetemi oktató és hallgató kísérte figyelemmel programunkat. Intelligens és fenntartható csomagolások – Pooling-koncepció és a hatékony göngyöleg kezelés – A szállítási csomagolóeszközök bérlési lehetősége – a pooling koncepció – a körforgásos gazdaság lehetséges modelljeinek egyike. Venczel Fanni, a WBG-Pooling GmbH képviselője előadásában az egyik vezető európai pooling szolgáltató portfólióját és a bérleti rendszer gazdasági és környezeti előnyeit is megismerhettük. Csomagolóeszközök a fenntarthatóságért a Volánpack Zrt. területén címmel Batóné Dr. Kapcsos Judit, a Volánpack Zrt. elnök-vezérigazgatója tartott előadást. A prezentációból a Volánpack szállítási csomagolások fejlesztése terén szerzett tapasztalataiból kaptunk ízelítőt és megismerhettük azokat az intézkedéseket, amelyekkel csomagolószer-feldolgozás hatékonyságát javította és a környezetterhelést mérsékelni is tudta. A papírpép csomagolás lehetőségei címmel érdekes előadást tartott Tímár Péter, az Alba Pulp Kft ügyvezető igazgatója. A műanyagok részarányának észszerű csökkentésének egyik lehetséges módja a hulladékpapírból készülő papírpép, papíriszap tálcák, betétek alkalmazása. Útmutató példák a körforgásos csomagolástervezéshez áttekintő előadást Nagy Miklós Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség főtitkára tartotta. A CSAOSZ fontos feladatának tekinti a szakmai újdonságok bemutatását.


L-mobile Hungary Kft. – FERZOL Lemezmegmunkáló Kft.

Az L-mobile Hungary Kft. a 2022-es Logisztika Napja keretén belül a Ferzol Kft. tápiószőlősi telephelyén, 34 fő részvételével mutatta be ipar 4.0 megoldásait. A Ferzol Kft. 25 éve végzi tevékenységét a fémfeldolgozás, ezen belül a lemezmegmunkálás területén. Lemezekből állít elő félkész- és késztermékeket. A 100%-ban magyar tulajdonban lévő cég meghatározó piaci szereplője mind a magyarországi, mind a nemzetközi piacnak. 

Az érdeklődök gyárlátogatással egybekötve ismerkedhettek meg a gyártási és raktári folyamatok, műveletek digitalizációjának néhány lehetséges módjával. A projekt célja az ügyfél raktári és gyártási műveleteinek leegyszerűsítése, sztenderdizálása volt. Az emberi tényezőből fakadó hibák kizárása, a félkész és késztermékek előállításához szükséges készletmozgások valós időben történő követése sarzskövetéssel, valamint anélkül, illetve a gyártási visszajelentések révén a folyamatok teljes körű digitalizálása. 

Logisztika napja a Gartnernél

Mind elméleti, mind pedig gyakorlati programmal vártuk a logisztikus tanulókat. A résztvevők az alábbi tevékenységeinkről kaptak részletes információt: Nemzetközi fuvarozás; Nemzetközi szállítmányozás; Raktározási szolgáltatás; Szerviz tevékenység;

Mind a négy terület az adott tevékenységért felelős vezető által került bemutatásra. Kollégáink naprakész, hasznos és mindemellett érdekes információkat osztottak meg a diákokkal és kísérőtanáraikkal. Mindezt interaktív módon prezentációval, szakmai kérdésekkel, egyszerűbb feladatokkal valósították meg és a visszajelzések alapján a látogatók nagyon élvezték a nálunk töltött időt. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy meghaladta a 100 főt az érdeklődők száma, akiknek meglepetéssel is készültünk. Mivel rövid idő alatt, nagy tömeget kellett megmozgatnunk, és szerettünk volna, hogy mindenkihez eljusson a lehető legtöbb információ, csoportokat alakítottunk ki, melyek egy-egy kolléga kíséretével vette részt a program pontokon. Befejezésképpen rendelkezésre állt a betanulást segítő nyerges szerelvényünk, melynek fülkéjébe beszállhattak és pótkocsiján, rakományrögzítéssel kapcsolatos, játékos feladatokat teljesíthettek. Célunk, hogy jövőre is hasonlóan tartalmas és dinamikus programmal lássunk vendégül legalább ennyi érdeklődőt.

Logisztika napja a Ghibli cégcsoportnál

Április 21-én több mint 70 érdeklődő részvételével zajlott le a Logisztika napja alkalmából megrendezett programsorozat a Ghibli cégcsoport csepeli központjában. Az érdeklődők egy délelőtti és egy délutáni turnusban vehettek részt az izgalmas programokon. A nap során a két vendégül látott diákcsoport és a vállalati érdeklődők megismerkedhettek a Ghibli cégcsoport működésével, a céges folyamatokkal, az általunk nyújtott szolgáltatásokkal. Ezt követően egy újdonságnak számító logisztikai társasjáték-bemutató és játék következett, melynek a győztes párosai nyereményben részesültek. A turnusok zárásaként az érdeklődők megismerkedhettek a Ghibli 15.000 m2-es központi raktárával, az itt tárolt áruk széles skálájával, és az összes raktározással kapcsolatos kérdésükre választ kaphattak.

Köszönjük a részvételt mindenkinek! Jövőre is várjuk a logisztikai szakma iránt érdeklődőket!

MLBKT LOGISZTIKA 4.0 tagozat – Digitalizáció a logisztikában c. online konferencia

A Logisztika Napja alkalmából 2022. április 21-én tartott Digitalizáció a logisztikában címmel konferenciát a Magyar Logisztikai Beszerzési és Készletezési Társaság, Logisztika 4.0 tagozata. Az eseményt a Miskolci Egyetem Logisztikai Intézete, Terplán Zénó Szakkollégiuma és a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. támogatta. A rendezvényen Dr. Bányainé Dr. Tóth Ágota egyetemi docens, a Logisztika 4.0 tagozat vezetőségi tagja köszöntötte a megjelenteket. A konferencia keretében 6 szakmai előadás hangzott el, melynek keretében az előadók a logisztika különböző területein megvalósított digitalizációs folyamatok által elért eredményekről számoltak be. A konferencián 26 ipari szakember, egyetemi oktató és hallgató vett részt.

Pannon Egyetem – A mindennapok logisztikája

Az anyagmozgatásról és a raktározásról volt szó a logisztika 7M alapján a Pannon Egyetemen tartott előadásban. Az előadó Éles Barna Attila miután felvázolta a fontosabb raktározási és anyagmozgatási feladatokat rátért a 7M-re és a JIT alkalmazás bemutatására. Mindezt számtalan a mindennapi életből vett példákkal színesítette amelyet a hallgatók komoly érdeklődéssel fogadtak. Az előadás végig interaktív volt, vagyis a hallgatók is beleszólhattak az előadásba és helyes válasz esetén Logisztika napja emblémával ellátott ajándékot kaptak. Az előadás végén elektronikus jelenléti ív készült amelyben a vendégek életszerű helyzeteket oldottak meg és végül értékelhették az előadást.

Simenes Zrt. – Siemens technológia a Daniella logisztikai központ automata raktárában

Idén a Logisztika napja alkalmából a Siemens Zrt. Digital Industries divíziója intralogisztikai termékportfóliájának és technológiájának referenciájaként  a Daniella Kft. nagytarcsai logisztikai központjában található automata raktárt mutatta be és biztosított lehetőséget a bejárására. Az esemény bevezetéseként a mintegy harminc résztvevő a Daniella Kft. előadásából megismerhette a logisztikai központ működését, majd a Siemens értékesítési mérnökei szimulációs szoftverekkel ismertették az automata raktár digitális ikertestvérén keresztül az egyes szegmenseket.

Ezután került sor a látogatók körbevezetésére az automata raktárban, ahol a vendégek közelről, működés közben is megismerhették a raktár működését és a rendszer automatizálásáért felelős SIEMENS eszközöket. A rendezvény egy kötetlen, jó hangulatú, de szakmailag is értékes beszélgetéssel, majd szendvicsebéddel zárult.

MTA SZAB Műszaki Szakbizottság Logisztikai Munkabizottsága

Színes programmal készültek idén is: Dr. Bodnár Károly, a Logisztikai Munkabizottság elnöke tartott köszöntőt, majd az alábbi előadásokat hallgathatták meg a résztvevők: Dr. Gyovai Anita – Dr. Privóczki Zoltán István: Ki viszi tovább a vállalkozást, avagy gazdaságátadási alternatívák fiatal gazdák számára (Szegedi Tudományegyetem MGK, Agro-Assistance Kft.); Szerb Boglárka ‑ Dr. Csonka Arnold: A bortermékpálya területi struktúrája Magyarországon (Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campus); Dr. Bodnár Károly: Lakossági ivóvíz fogyasztási szokások vizsgálata: előzetes eredmények(Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Szarvas); A rendezvény végén a Munkabizottság Elismerő Oklevelet adományozott Jójárt Miklósnak a munkabizottság alelnökének sokéves aktív és lelkiismeretes munkájának elismeréseként. A rendezvényen 14 fő vett részt.

Trans-Sped – A Logisztika Napjai előadás-sorozat

Közel 600 fő érdeklődött a Trans-Sped Logisztika Napjai előadás-sorozata iránt! Logisztika Napja alkalmából rendezett előadásokon a Trans-Sped szakértői a legaktuálisabb logisztikai témákkal várták az érdeklődőket 2022. április 21-22. között. A tengeri és légi szállítmányozás jelenlegi helyzetén túl bemutatták legújabb hozzáadott csomagolásmentes szállítási, vagyis ZERO szolgáltatásukat, az érdeklődők betekintést kaptak a 2022-es e-kereskedelmi trendekbe és HR osztályuk munkatársai hasznos tanácsokkal látták el a munkavállalás előtt álló fiatalokat.

Visszanézhetőség:

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás