Beszámolók a 2016-os programokról

A német kezdeményezésre indult logisztika napja programsorozat keretében 2016. április 21-én szerveztek világszerte ingyenes eseményeket logisztikával foglalkozó szervezetek.

Magyarországon huszonkilenc ingyenes program várta az érdeklődő laikusokat és szakmabelieket. Repülőtér, raktár, logisztikai szolgáltató cég tartott nyílt napot, és számos kerekasztal-beszélgetés, konferencia is volt a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság által koordinált programsorozaton.

Több százan vettek részt összesen a rendezvényeken; Budapest mellett Tata, Dunaharaszti, Veszprém, Debrecen, Tiszaújváros, Szolnok, Szigetszentmiklós, Sződ, Hódmezővásárhely és Maglód voltak a 2016-os logisztika napja helyszínei. Kinyitotta kapuit többek között a DB Schenker, a Waberer’s, a Raben Trans és a debreceni reptér is. A hagyományos raktárlátogatásokon, nyílt napokon és előadásokon kívül szerveztek raklapfestő versenyt és villámcsődületet is a logisztikai szakma népszerűsítésére.

A közreműködő szervezők közül sokan küldtek beszámolót, amelyeket az alábbiakban osztunk meg.

AMCO

Az AMCO Kft. idén már harmadik alkalommal csatlakozott a Logisztika napja szakmai rendezvénysorozathoz. A szakmai napot bemutatótermünkben tartottuk, ahol a résztvevők gyakorlati oldalról, gépbemutatókon ismerhették meg a logisztika számára hasznos csomagolástechnikai megoldásokat:
– a gazdaságos és esztétikus zsugorfóliázást,
– a profi gyűjtőcsomagolást, a pántolást,
– az egyszerű és gyors dobozzárást,
– a hatékony és gazdaságos térkitöltést,
– a logisztika leggyorsabban megtérülő csomagolását a raklapfóliázást – kevesebb sztreccsfólia felhasználással, és
– az emelő gépeket, a biztonságos és munkatárskímélő anyagmozgatásért.
Az AMCO szakmai napon számos cég tekintette meg a szakértőink által tartott gépbemutatókat és előadásokat. A résztvevők értékes Katalógust, szórólapokat, termékmintákat és ajándékot is kaptak.
kép3

EPAL – raklapfestő verseny

Logisztika napja I.Az EPAL Európai Raklap Szövetség, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara és a VEAB Logisztikai Munkabizottsága raklapfestő versenyt szervezett.

A helyszínen, a Veszprémi egyetem udvarán, az előzetesen papíron elkészített pályaművek beadása után 8 csapat vett részt a versenyen.

A résztvevők között indúlt az egyetemi hallgatók több csapata, PHd-sek , a Melódiák és egy logisztikai vállalat  is. A csapatok átlagosan 4 fővel jelentek még és mindenki hozta a szurkoló táborát, így mint egy 100 fővel sikerült a logisztika napját népszerűsíteni.

logisztika 2.A verseny csapatok délután 13.00 órakor kapták meg az EPAL által felajánlott egységes minőségű raklapokat,majd kezdetét vette a munka. Volt aki csiszolt, alapozott majd festett, volt aki sablont készített és úgy próbálta meg a raklapon tartani a festéket. A téma adott volt, a logisztika így vagy úgy. Ahány csapat annyi koncepció, volt aki puzzle alakban „rakta” össze a logisztikai elemeket, volt aki a környezeti veszélyekre, a veszélyt jelző jelölések fontosságára akarta felhívni a figyelmet, volt aki egy logisztikai folyamat ábrát kívánt raklapra vinni, és megint mások azt vallották, hogy az első „logisztikusok”a kalózok voltak- akik beszerezték, raktározták és értékesítették az „árút”.

logisztika 3 A festett műveket a 3 fős zsűri értékelte. Fontos szempont volt , hogy a koncepció megjelenjen az alkotásban. A legjobban sikerült alkotásokat az egyetem épületében lehet megtekinteni, május 25-én pedig az EPAL III. Szimpóziumán kerülnek bemutatásra Budapesten a Hotel Gellért épületében.

Az EPAL Európai Raklap Szövetség  és a Pannon Egyetem megállapodtak abban, hogy a rendezvényt hagyományteremtő szándékkal rendezik meg az idén és máris megkezdték a 2017. évi rendezvény előkészületeit.

 

Ghibli

Idén immár negyedik alkalommal nyílt lehetőség a felsőoktatási intézmények hallgatói számára, hogy betekintést nyerhessenek a Ghibli Cégcsoporton keresztül a logisztika szakmai rejtelmeibe. Raktárlátogatásuk során megismerkedhettek egy 15000 m2 területű raktár koordinálásával, a korszerű technológia és a Magyarországon ritkán előforduló áthajtásos rakodás előnyeivel.
A hallgatók a gyakorlati bemutató mellet a helyszínen szakmai kérdéseikkel fordulhattak Sápi Tamás, a Ghibli raktári folyamatok fejlesztéséért felelős munkatársához.

SAM_3966 (002)

KaizenPro: lean szemléletű termeléstervező programot mutattak be

A téma aktualitását jelzi, hogy az utolsó pillanatban meghirdetett esemény ellenére az összes hely elkelt. A jelenlévők nagy része érdeklődve és aktívan vett részt a programon. A felvetett problémákat közösen boncolgattuk. A bemutatott megoldáshoz számos kérdés érkezett, jelezve, hogy komoly érdeklődés mutatkozik a piacon egy lean szemléletben fejlesztett termeléstervező megoldás iránt.

Laune

Az előadáson általános bemutatót tartottunk a raktári berendezésekről- statikus és dinamikus állványok -, a raktári tárolóállványok tervezéséről és karbantartásáról.
Legnagyobb érdeklődés az új raktári rendszerek tervezést érintően volt, de a részvevők nagyon fontosnak tartották a balesetmentes üzemeltetés feltételeinek ismeretét is.
20160421_092742

L-mobile

A több mint 90 jelentkező közül a gyárbejárás hatékony lebonyolítása érdekében 40 főnek tudtunk a helyszínen bemutatót tartani.
A megjelent 43 érdeklődő egy általánosabb Ipar 4.0 –s technológiákat, megoldásokat bemutató prezentációt valamint egy konkrét, SAP-s projektismertetést követően két csoportban látogatást tett az Eagle Industry Hungary Kft. raktárában és gyártási területein. A rendezvény különlegessége a vadonatúj gyárépület volt, ahol nem csak a rendezvény tárgyával kapcsolatban lehetett innovatív megoldásokat látni, hanem épülettechnológia és munkaszervezés terén is hasznos ötletekkel gazdagodhattak az érdeklődők.

IMG_0440

MASPED

A MASPED Logisztikánál a résztvevők előadást hallgathattak meg egy logisztikus szervezeten belüli szerepéről, feladatairól és kihívásairól. Interaktív játékok során megtapasztalhatták azt a gondolkodásmódot, ami egy logisztikust sikeressé tehet a szisztematikus folyamat optimalizálás során. Betekintést nyerhettek egy logisztikai szolgáltató életének mindennapjaiba, a különböző raktárak működési sajátosságaiba.

20160421_113048

Vezetőként fejlődni – logisztikai vezetők a Profiles-nál

Logisztikában dolgozó vezetők osztották meg tapasztalataikat a vezetői szerepről, a magyar munkaerőpiacról és a személyes fejlődés szerepéről a Profiles Magyarország HR tanácsadójának moderálásával.
A rendezvény jó hangulatban telt és érdekes témák kerültek a középpontba.
A résztvevők ajándék kompetencia felmérésekkel gazdagodva fókuszálhatnak vezetőként való további fejlődésükre és a beosztottjaikkal való együttműködés fejlesztésére.
Igény szerint szívesen folytatjuk a rendezvényt, várjuk a téma iránt érdeklődő logisztikában dolgozó vezetők jelentkezését.

20160421_171120

Raben Trans

„Cégünknél főiskolai hallgatók és tanárok vettek részt a programon. Nagyon lelkesek voltak, véleményük szerint sok hasznosat tanultak, örültek hogy láthatták a gyakorlatban is, hogyan is működik a raktár, hallhatták szakembereinktől miként történik a valóságban a közúti szállítmányozás. A Raben Group társadalmilag felelős cégként kiemelt jelentőséget tulajdonít a hasonló kezdeményezések támogatásához, fontos, hogy gondoljunk a jövő generációjára és népszerűsítsük a logisztikai szakmát.” – nyilatkozta Bolyki Ágnes a Raben Trans European Hungary Kft. PR és marketing szakembere, CSR koordinátora.

DSCN4211

Reményi Csomagolástechnika

A Reményi Csomagolástechnika Kft. idén a Logisztika napja keretein belül először nyújtott lehetőséget arra, hogy megnyissa légpárnás fólia gyártó üzemének kapuit a látogatók, partnerek előtt Az eseményre jelentős volt az érdeklődés. Érkeztek meglévő vevők és új érdeklődök egyaránt.
Az üzemben a látogatóknak lehetőségük nyílt a légpárnás fólia gyártás folyamataiba betekintést nyerni. Bemutatásra kerültek többek között gyártó és konfekcionáló gépek, a gyártás során felhasznált alapanyagok és késztermékek.
A bemutató után egy prezentáció keretein belül pedig részletesen megismerhették az érdeklődök a gyártott termékek felhasználási területeit, a termékek típusait.

IMG_2070

A kulisszák mögött, avagy diáknap a Schenker Kft.-nél

Cégünk életében már-már kihagyhatatlan a Logisztika Napja esemény, melyhez idén is örömmel csatlakoztunk, immáron negyedik alkalommal.
A tendenciák azt mutatják, hogy a különböző,- különösen az OKJ-s logisztikus képesítést adó -, oktatási intézmények szervezetten próbálnak lehetőséget találni arra, hogy az iskolapadban elsajátított elméleti tudás mellett, a diákok még a piacra lépésük előtt bepillantást nyerhessenek vagy akár belekóstolhassanak a valós gyakorlatba. Ami talán még fontosabb, megerősítést nyerjenek, hogy a választott képzés vagy szakirány valóban az, amire előzetesen „vágytak”, gondoltak vagy el tudják képzelni magukat ebben a szakmában.
Az idei évben a raktár-logisztikai területre fókuszáltunk és e terület iránt próbáltuk a diákok figyelmét felkelteni, ezért részletesebben a szerződéses logisztikai raktárunkat, illetve az átrakóraktár napi működését mutattuk be az érdeklődőknek. Tapasztalataink szerint ugyanis, sajnos a raktárlogisztikához kapcsolódó pozíciók egy része is kezd bekerülni a hazai hiányszakmák körébe. Ugyanakkor, olyan sztereotípiákat is igyekeztünk lerombolni a komplex folyamatok bemutatásával, miszerint a raktározás nem egyenlő kizárólag a targoncázással, valamint nem kizárólag az erősebbik nem képviselőinek van keresnivalójuk ezen a területen.
Az egész délelőttöt felölelő eseményen közel 30 diák vett részt két intézményből.

Szegedi Tudományegyetem

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara a SZAB Logisztikai Munkabizottságával közösen szervezte Logisztika a Dél-Alföldön címmel regionális szakmai konferenciáját. A programban az Alföldvíz Zrt. bemutatta vízközmű ellátási feladatait, szerepelt Székkutas község településfejlesztése, elhangzottak a vasúti árufuvarozás biztonsági kérdései a Rail Cargo Hungaria Zrt-nél, a logisztika informatikai támogatását a Pentatrade Kft. és a MLE területi képviselője mutatta be. Az Alternconsult Kft. újszerű építési megoldásokat javasolt főként mezőgazdasági üzemek számára. Szó esett a kertészeti ágazatok pályázati lehetőségeiről és a tejtermelő gazdaságok értékesítési problémáiról. A mezőgazdasági témáknak köszönhetően a konferenciát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felvette a szaktanácsadók továbbképzési lehetőségei közé.

IMG_4192

Szolnoki Gazdasági Fórum

A 25 éves BI-KA Logisztika Kft. a Logisztika Napján rendezte meg Szolnoki Gazdasági Fórum elnevezésű konferenciáját, mely száznál is több érdeklődőt vonzott az Aba-Novák Agóra Kulturális Központba.

Csicsmann Péter (J&J Center Kft. senior manager, MLBKT tagi szolgáltatásokért felelős alelnök) és Szöllősi Györgyi (Hír TV szerkesztő-műsorvezető) moderálásában zajló konferencia Szabó István, Szolnok Megyei Jogú Város alpolgármestere és Dr. Karmazin György, a BI-KA Logisztika Kft. alapító-tulajdonosa köszöntője után Ligetfalvi Gábor előadásával kezdődött. A szakértő a XXI. századi Európa geopolitikai lehetőségeivel és kockázataival kapcsolatos meglátásait osztotta meg a résztvevőkkel.  A makrogazdasági kitekintés után Zobák István, a QFD Mérnöki Tanácsadó Iroda Kft. vezető tanácsadója jóvoltából a minőségirányítás hazai helyzetével, majd Szegvári Zoltán, az aeo.hu Kft. vezető tanácsadója előadásából az AEO előnyeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők. Az első szekció Papp Róbert, Magyar Biztonsági Fórum Egyesület elnökének prezentációjával zárult, aki a logisztikai folyamatok biztonsági kérdéseit mutatta be konkrét példákon keresztül.

A kávészünet során a résztvevőknek lehetőségük nyílt a támogatói standok megtekintésére, valamint értékes üzleti kapcsolatokat is építhettek a jelenlévő régiós vállalatvezetőkkel és döntéshozókkal.

A következő szekció az ellátási láncok védelmét szolgáló megoldásokat helyezte a középpontba, így a szállítmánybiztosítás (Punk György, vezérigazgató, MIB Europe Zrt.), a valós idejű nyomkövetés (Müller Attila, kiemelt ügyfélkapcsolati vezető, WebEye Magyarország Kft.) és a kamerarendszer (Fodor Gábor, biztonságtechnikai manager, Alphasonic Kft.) fontosságára is felhívták a figyelmet a rendezvény előadói.

Az állófogadás során további lehetősége nyílt a résztvevőknek a hallottak megvitatására és a kapcsolatépítésre, majd egy rendhagyó program vette kezdetét az Üzleti Gondolkodók Klubja jóvoltából. Trattner Andrea és Kertész András alapítók az ismeretek folyamatos, élethosszig tartó bővítésére hívták fel a figyelmet, ezt követően pedig Dr. Ágoston Viktor orvos, a magyar Himalája-expedíció vezető hegymászója tartott egy rendkívül lebilincselő előadást a hegymászók érzékeny, külső szemlélőként sokszor nehezen érthető döntéshozatali mechanizmusáról.

Konferencia1

SAP LOGISZTIKA a Mosselen Belga Sör-étteremben

Pék Sándor stratégiai- és folyamat-szervező SAP tanácsadó gyakorlatias, folyamat-orientált logisztikai erőforrás-menedzsment előadása után izgalmas kerekasztal beszélgetés alakult ki a résztvevők között. Ki-ki elmondta a saját legjobb SAP-s gyakorlatát és válaszokat várt a többiektől a megoldandó SAP-s és folyamat kulcskérdéseire. A kötetlen hangulatot fokozták a T&M ERP SAP üzletága által csapolt különleges belga gyümölcsös, világos és barna sörök is.

Kép1

Transped – Debrecen, Tata, Tiszaújváros

Három helyszínen, több száz résztvevővel tartotta meg a Logisztika Napja alkalmából megrendezett diáknapot a debreceni székhelyű Trans-Sped Csoport április 21-én, csütörtökön.
A több mint 25 éve dinamikusan fejlődő vállalat vezetett túrát szervezett a logisztika iránt érdeklődő tanulók számára a tatai, tiszaújvárosi és debreceni telephelyein. A Debreceni Logisztika Központ és Ipari Parkban szervezett nyílt napon a vállalat az idén a fiatalok számára engedett bepillantást a cég mindennapi működésébe.
Debrecenben csaknem 150 középiskolást és egyetemistát, országosan több mint 250 diákot látott vendégül a vállalat. A logisztikai szakma iránt érdeklődő fiatalok betekintést nyertek az ellátási lánc hatékony és gördülékeny működésébe és a logisztikai tevékenységekbe. A tanulókat a Trans-Sped Kft. logisztika igazgatója, Elek Gergő vezette be a szakma rejtelmeibe, majd testközelből is megtekinthették a logisztikai kiszolgálást. A 21 hektáron elterülő, 40.000 m2 fedett raktárkapacitással és intermodális címmel rendelkező Debreceni Logisztika Központ és Ipari Parkban többek között a tavaly ősszel átadott J2-es csarnok raktározási folyamatát, valamint a raktári eszközöket és rendszereket ismerhették meg az érdeklődők.
A bejárás során egy DAF nyerges vontatóba ülhettek be a tanulók, egyúttal megismerve a tehergépjármű vezető szakma lehetőségeit is.
– Vállalatunk fontosnak tarja, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését a logisztikai szakmák iránt, ezért igyekeztünk érdekes előadásokkal, gyakorlati tanácsokkal látványos bemutatóval és játékos feladatokkal megragadni őket. Célunk, hogy a diákoknak perspektívát, karrierlehetőséget kínáljunk a logisztikában és reméljük, így minél többen válnak elhivatott szakemberré – nyilatkozta Elek Gergő, logisztikai igazgató.

A vállalat HR részlegének előadásán tájékozódhattak a fiatalok a logisztikában elérhető szakmákról és szakterületekről, és kaphattak ízelítőt a nagyvállalati munkakörnyezetről, valamint a pályakezdéshez szükséges tanácsokkal látták el őket a szakemberek.

A Tatai Ipari Parkban a tanulók tájékoztatót hallhattak az autóipari beszállítók logisztikai kiszolgálásáról, megtekinthették a magasraktári anyagmozgató gépeket, bemutatták számukra a raktározás folyamatát, valamint a raktári rendszereket ismerhették meg az érdeklődők.

A bejárás során egy DAF nyerges vontatóba ülhettek be a tanulók és játékos feladatokkal színesítve tehették próbára a Logisztika Napján megszerzett tudásukat. Továbbá az esemény alkalmat teremtett arra, hogy a fiatalok tájékozódjanak a logisztikában elérhető szakmákról és ízelítőt kapjanak a nagyvállalati munkakörnyezetről.Logisztika napja 2

Tiszaújvárosban a fiatalok megismerhették a műanyag-alapanyag gyártásához szükséges raktárakat, valamint a csomagolás és raktározás területéhez kapcsolódó speciális ismereteket szerezhettek a tanulók. A diákok testközelből tekinthették meg a vasútüzem monstrumjait valamint a Trans-Sped
kamionjait, melyekre felszállva különleges élménnyel gazdagodhattak a vezetett túra során.

Waberer’s-Szemerey Logisztika

A Logisztika Napja alkalmából a Waberer’s-Szemerey Logisztika Kft. április 21-én kinyitotta a BILK Logisztikai Központ kapuit az előzetesen regisztrált érdeklődő diákoknak. Az előadássorozaton, valamint az azt követő körbevezetésen közel 20 fő vett részt, többségük idén végzős, logisztikus tanuló.

A diákoknak a belföldi fuvarozási üzletágunk, valamint logisztikai tevékenységünk működését mutattuk be. Részletes információt kaptak üzemeltetési és fuvarozási szegmensünkről egyaránt, valamint a teljes cégcsoportra vonatkozóan bemutattuk toborzási, továbbképzési, és munkaerő felvételi tevékenységünket is.

A leendő logisztikusoknak lehetőségük nyílt DAF típusú járműveink megtekintésére, majd raktárlátogatáson vettek részt. Utóbbi úton egy nagy partnerünk számára nyújtott szolgáltatáscsomagunkat ismertettük.

dav

dav

A világpiac Debrecenben, Debrecen a világpiacon

Idén újra megrendezésre került a Logisztika Napja Debrecenben, ezúttal a már átadott repülőtéri Multimodális Logisztikai Központban. A repülőtér a város és a régió gazdasági életének katalizátorává vált, így a szakmai rendezvényre négy megye vállalatai, vezetői és szakemberei kaptak meghívót Békéscsabától Miskolcig. A napon végül 327 fő vendég vet részt.

A Logisztika Napját idén Tasó László közlekedéspolitikai államtitkár úr nyitotta meg.

Az előadók között megtalálhatóak voltak az ipari logisztika, a repülőtér-fejlesztés, a tengeri konténerforgalom, a felsőoktatás, az anyagmozgatás, a kereskedelmi kamarák és a logisztika jogi területének szakemberei, összesen 11 előadás hangzott el. Kiemelt téma volt a régió logisztikai helyzetének javítása olyan praktikus előadásokkal, hogy a helyben települő vállalatok hogyan tudják jobban kiaknázni a repülőtér és a központ adta lehetőségeket. Külön öröm volt két patinás felsőoktatási intézmény, a Debreceni és a Miskolci Egyetem aktív részvétele. A résztvevők ezen felül betekintést nyertek a repülőtéri üzem, a konténerterminál és a raktári folyamatok kulisszatitkai mögé.

IMG_9686

Yusen Logistics

Nagy örömükre szolgált, hogy a Yusen Logistics (Hungary) Kft. székhelyén 15 érdeklődőt fogadhattunk 2016. április 21.-én, a Logisztika Napja alkalmából.

Reméljük, hogy a világ legnagyobbjai közé tartozó japán hajózási és szállítmányozási cégcsoport magyar leányvállalatának, a Yusen Logistics (Hungary) Kft.-nek a prezentációjával értékes és érdekes információkkal járulhattunk hozzá a Japán Logisztika Világának mélyebb megismeréséhez.

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaságnak pedig ezúton is köszönjük a Logisztika Napja 2016 programsorozat megrendezését valamint a programhoz történő csatlakozás lehetőségét.
X. Japán Logiszika – Látogatás a Yusen Logistics (Hungary) Kft.-nél 2016.04.21.

Huszonötödik születésnapját ünnepelte az MLBKT

A logisztika napjának záróakkordjaként április 21-én este a budapesti Doboz bárba várta minden régi és jelenlegi tagját a Magyar Logisztikai Beszerzési és Készletezési Társaság alapításának 25. évfordulóján.

A kötetlen hangulatú estén Chikán Attila, az MLBKT elnöke és alapítója köszöntötte a résztvevőket. A kezdetekre való visszaemlékezésében felidézte a társaság indulásának ma már olykor megmosolyogtató epizódjait: az első taglista egy sajtcetlin is elfért, a tagság tájékoztatása jórészt körtelefonon zajlott. Ma már több mint 600 tag, ennél is több szimpatizáns, 4500 Facebookos rajongó követi a társaság tevékenységét. Chikán Attila méltatta a titkárság munkáját, külön is köszönetet mondva Kőhegyi Anita ügyvezetőnek, aki 24 évvel ezelőtt csatlakozott az MLBKT-hoz.

Báthory Zsuzsanna, az MLBKT társelnöke beszédében az ifjúság szerepét hangsúlyozta. Felidézte, hogy 10 évvel ezelőtt a diplomamunka pályázat győzteseként kapcsolódott először az MLBKT-hoz, majd tagozatvezetőként, elnökségi tagként és társelnökként is segítette a társaságot. A 25 éves jubileum kapcsán hamarosan megszületendő kisfiáról beszélve reményét fejezte ki, hogy a következő nemzedékek logisztikusai és beszerzői is megtapasztalják majd az MLBKT közösség- és szemléletformáló erejét.

A jubileum apropóján az MLBKT egy fontos társadalmi ügy, a mélyszegénységben élő hátrányos helyzetű családok támogatására szervezett összefogást kapcsolatrendszerével és logisztikai szaktudásával. A Szociális Csomagküldő Mozgalom Alapítvány (Szocsoma) munkáját igyekszünk majd segíteni a Logisztika Napján elindult kezdeményezésünkkel.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás